Conditii de garantie

CONDITII DE GARANTIE


9.1. CONDITII GENERALE DE ACORDARE A GARANTIEI
Garantia oferita nu afecteaza drepturile consumatorilor prevazute de OG 21/1992 si Legea 449/2003.
Conditiile de garantie sunt in conformitate cu O.G. 21/1992, Legea 449/2003 si O.G. 174/2008. La solicitarea garantiei este necesara prezentarea produsului defect cu elementele de identificare intacte (cod ceas si seria ceasului) impreuna cu accesoriile aferente.
Pentru a beneficia de garantie produsele trebuie insotite de factura fiscala si certificatul de garantie. In cazul in care produsele nu sunt insotite de aceste documente, vor fi returnate solicitantului/expeditorului fara a i se solutiona garantia. Face obiectul garantiei exclusiv mecanismul ceasului.
Termenul de garantie pentru produsele achizitionate de la SC RANKINE SRL este de 2 (doi) ani de la data facturii fiscale. Termenul de garantie pentru bateria ceasului este de 30 de zile calendaristice din momentul emiterii facturii fiscale.

9.2. CONDITIILE CERTIFICATULUI DE GARANTIE
In perioada de garantie aveti dreptul sa reparati gratuit orice defectiune a produsului dvs. care face obiectul garantiei, in conditiile respectarii recomandarilor si instructiunilor generale de utilizare, transport si depozitare incluse in Certificatul de Garantie.
Cumparatorul are obligatia de a pastra certificatul de garantie si factura fiscala. In cazul aparitiei unei defectiuni, conform Legii nr. 449/2003, certificatul de garantie este singurul document care atesta dreptul la garantie si care va fi prezentat impreuna cu factura fiscala si dovada platii (chitanta, bon fiscal etc.).
Pierderea certificatului de garantie determina anularea garantiei Bunului sau Serviciului.
Raspunderea Vanzatorului, este angajata daca lipsa de conforrmitate apare intr-un termen de 2 ani (24 de luni), calculat de la emiterea facturii fiscale. Pentru produsele a caror durata medie de utilizare este mai mica de 2 ani (24 de luni), perioada de garantie se va reduce la durata medie de utilizare.
Abaterile maxime de la precizia de functionare pentru ceasurile quartz si autoquartz (chinetic,solar) este de +/- 20 secunde pe luna.
Abaterile maxime de la precizia de functionare pentru ceasurile mecanice manuale sau automatice sunt de la +/- 10 secunde pe zi pana la +/- 30 secunde pe zi.
Garantia ceasului acopera exclusiv mecanismul ceasului.
Garantia NU acopera: cureaua, bratara, carcasa, coroana, cadranul.
In cazul in care defectul reclamat nu intra sub incidenta conditiilor de garantie si se constata ca defectul afecteaza mecanismul ceasului Bunul primeste respingere de
garantie.

Garantia NU acopera:

A) Defectiuni aparute in urma a unei manipulari si pastrari necorespunzatoare:
- schimbarea datei ceasului in intervalul orar 20:00 - 04:00 fapt ce poate duce la defectiuni ale butonului ce declansaza schimbarea datei
- aplicarea de socuri
- interactiunea cu detergenti, cosmetic, produse chimice
- folosirea produsului in medii cu praf, umezeala excesiva sau agenti corozivi
- expunerea la campuri magnetice puternice
- mentinerea bateriei consumata in interiorul ceasului duce la deteriorarea mecanismului

B) Produsele care prezinta: lovituri, ciobiri, crapaturi, componente arse, etichete sau sigilii de garantie deteriorate, sterse sau modificate;

C) Nerespectarea indicatiilor privind rezistenta la apa sau nerespectarea instructiunilor de utilizare;

D) Deteriorari provenite din uzura, vechime (zgarierea sticlei, alterarile culorii sau a materialului bratarilor metalice sau curelelor produse din piele, material textil, cauciuc si alte materiale);

E) Deteriorari provocate de incendii sau catastrofe naturale;

F) Orice deteriorare indiferent pe ce parte a ceasului, rezultata din folosirea anormala sau abuziva, lipsa de ingrijire, neglijenta, accidente (lovituri, geamul spart), folosirea necorespunzatoare a ceasului si nerespectarea instructiunilor de utilizare, in special in ceea ce priveste depasirea limitelor de etanseitate, daca se constata ca aceste cauze au determinat defectiunea reclamata de Cumparator;

G) Corodarea carcasei si a bratarii este cauzata din cauze biologice (aciditatea crescuta a transpiratiei);

H) Defectiunea este cauzata de folosirea impropie, brusca sau neatenta a produsului (coroana sau butoanele smulse, urme de lovitura pe carcasa, bratara sau curea rupta, ecran spart);

I) Durata de viata a bateriei(garantia pentru baterie este de 30 de zile calendaristice);

J) Bateria consumata dupa exirarea termenului de garantie de 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii;

K) Lipsa certificatul de garantie si factura fiscala atunci cand se solicita fisa de service.

*In cazul achzitionarii unui parfum, clientul are obligatia sa deschida coletul la livrare si sa verifice starea produsului, pentru a putea fi gestionate orice posibile probleme aparute in timpul transportului. Orice reclamatii adresate ulterior nu vor mai putea fi luate in considerare. 

Garantia devine nula in urmatoarele situatii:
a. Reclamatia nu este insotita de certificatul de garantie si factura fiscala;
b. Pierderea certificatului de garantie;
c. Produsul primeste respingere de garantie.

Daca defectul constatat face obiectul garantiei cumparatorul are dreptul in mod GRATUIT la:
A. Repararea produsului cumparat si inlocuirea subansamblelor mecanismului defect;
B. Inlocuirea integrala a produsului cu unul identic sau similar DOAR in cazul in care acesta nu poate fi reparat.

9.3. COSTURI TRANSPORT
Daca defectiunea reclamata de Cumparator face obiectul garantiei SC RANKINE SRL intervine in primele 30 de zile calendaristice de la data facturii, costurile de transport tur/retur vor fi suportate de SC RANKINE SRL, dupa aceasta perioada plata transportului revine in sarcina Cumparatorului.
In cazurile in care se constata ca defectiunea NU face obiectul garantiei costurile de transport tur-retur, prin curier rapid, vor fi suportate de Cumparator.
www.rankine.ro accepta doar coletele trimise prin curier rapid la sediul societatii indicata in cererea de garantie.


9.4. PROTECTIA LA UMIDITATE
Un aspect foarte important al ceasurilor este protectia la umiditate si apa. Producatorul inscriptioneaza rezistenta la apa pe spatele sau cadranul fiecarui ceas cu textul “Water Resistant”

In tabelul de mai jos sunt prevazute actiunile premise si nepermise in vederea pastrarii etanseitatii ceasurilor :

Nr.

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului

Contact accidental cu apa, stropi, spalat pe maini

Contact frecvent cu apa (dus)

Inot de suprafata

Scufundari neprofesionale, Sarituri in apa

Scufundari profesionale

Folosirea coroanei sau a butoanelor sub apa

1

Fara rezistenta la apa

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

2

Cu indicatie WR (Water resistent)

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

3

30m/ 3ATM/ 3Bar/ 100ft

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

4

50m/ 5ATM/ 5 Bar

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

5

100m/ 10ATM/ 10Bar/

Da

Da

Da

Nu

Nu

Nu

6

200m/ 20ATM/ 20Bar/

Da

Da

Da

Da

Nu

Nu

7

peste 200m/ 20ATM/ 20Bar/

Da

Da

Da

Da

Da

Nu

Gradul de protectie la umezeala sau etanseitatea ceasului este variabila pe timp lung in functie de anumiti factori, cum ar fi: uzura ceasului, nivelul general de umiditate atmosferica, nivelul de poluare, modul de folosire a ceasului. De aceea este recomandat sa verificati gradul de etanseitate al ceasului, cel putin odata pe an. Se recomanda efectuarea unei revizii tehnice la fiecare 2 ani.

! La fiecare interventie (schimbarea bateriei) trebuie verificate garniturile de etanseitate pentru capac, geam si coronita si daca este nevoie, inlocuite.


9.6. METODE DE PROTEJARE SI INTRETINERE
A. Nu trageti niciodata coroana daca ceasul nu este uscat complet;
B. Nu folositi butoanele sau coroana cand ceasul este in apa sau este umed;
C. Daca ceasul are o rezistenta la apa de 5 ATM sau mai mare si a fost purtat la mana in contact cu apa sarata, este recomandabil sa il spalati cu apa si sapun dupa fiecare utilizare si sa il uscati complet.
D. Evitati diferentele de temperatura. Acestea produc condens in interiorul ceasului (de ex. ceas in zapada in zi de iarna foarte insorita sau ceas in apa rece in zi de vara foarte calda);
E. Daca s-a produs condens in interiorul ceasului, trageti coroana in pozitie externa si puneti ceasul la uscat, in loc cat mai cald si lipsit de umiditate.
F. Unele ceasuri quartz sunt prevazute cu mecanism EOL (End of Life) prevazut cu o modalitate de indicare a sfarsitului de viata al bateriei. Astfel bateria trebuie schimbata daca secundarul ceasului sare din 2 in 2 secunde (sau din 4 in 4 secunde, in functie de model). Aveti la dispozitie aproximativ 2 saptamani de functionare normala a ceasului.
G. Intotdeauna dupa inot, clatiti ceasul cu apa calduta si folositi o carpa pentru uscare. Asigurati-va ca inainte de clatire coroana este insurubata, iar indicatorii cronografului (daca este cazul) sunt in pozitia initiala. Nu activati functia cronograf si nu schimbati data si ora sub apa !

9.7. INSTRCTIUNI DE UTILIZARE PE TIPURI DE MECANISME

Verificati ce tip de mecanism are ceasul dvs. si sa aplicati recomandarile corespunzatoare de mai jos.

Ceasurile automatice
Mecanismul cu intoarcere automata sunt mentinute in stare de functionare prin rotirea unui dispozitiv intern (contragreutate), rotire determinata de miscarile naturale ale purtatorului ceasului. Dupa ce e scos de la mana, ceasul functioneaza aproximativ 24 de ore (in functie de model). Daca mecanismul se opreste, este recomandat ca acesta sa fie incarcat prin remontare manuala, prin rotirea coroanei de jos in sus pana la efectuarea a 15 rotatii complete (360 grade).

ATENTIE! Nu este permisa setarea datei atunci cand ceasul este setat intre orele 8p.m. si 4a.m. astfel mecanismul ce declansaza schimbarea datei poate fi defectat !
Daca data este afisata pana la 39, aceasta trebuie setata la inceputul fiecarei luni.
Pentru acest tip de mecanism sunt admise abateri de precizie cuprinse intre +/- 10 secunde pe zi pana la +/- 30 secunde pe zi.

Ceasurile mecanice
Ceasurile mecanice sunt mentinute in stare de functionare prin rotirea (de 15 - 20 de ori) periodica (o data la 24 ore) a coroanei de jos is sus.
Pentru acest tip de mecanism sunt admise abateri de precizie cuprinse intre +/- 10 secunde pe zi pana la +/- 30 secunde pe zi.

Ceasurile quartz
Ceasurile quartz (electromecanic) sunt in stare de functionare din momentul cumpararii (daca coroana se afla in pozitia de mers) si functioneaza atata timp cat bateria are energie suficienta pentru consumul cureant al ceasului. Unele ceasuri quartz au indicator de terminare a bateriei. Cand aceasta este pe punctul de a se consuma, secundarul ceasului incepe sa sara din doua in doua secunde (sau din patru in patru in functie de model), anuntand golirea bateriei, faca ca precizia ceasului sa fie afectata. In aceste conditii bateria trebuie inlocuita cat mai repede posibil. Mentinerea bateriei consumate in interiorul ceasului poate afecta mecanismul.
Temperatura exterioara poate influenta precizia mecanismului quatz.
Pentru acest tip de mecanism sunt admise abateri de precizie pana la +/- 20 de secunde pe luna.